Kajian sains

 


Alkohol merupakan sebatian karbon organik yang mengandungi unsur karbon, hidrogen dan oksigen.

 

Alkohol diperolehi melalui proses penapaian menggunakan tindakan terhadap makanan yang mengandungi glukosa atau kanji seperti gula, anggur, tepung, beras, gandum dan barli.

Proses penyediaan alkohol menerusi proses penapaian melibatkan pembebasan enzim zimase oleh yang mana enzim ini akan menguraikan glukosa kepada etanol dan membebaskan gas karbon dioksida.

Sifat fizik dan sifat kimia alkohol ialah tidak berwarna cecair pada suhu bilik, mempunyai bau yang tersendiri, takat didih meningkat apabila bilangan atom karbon meningkat, keterlarutan dalam air berkurang apabila bilangan karbon meningkat. Alkohol boleh digunakan bagi penghasilan ester (wangian) melalui proses pengesteran. Antara kegunaan alkohol ialah sebagai bahan api, perubatan, kosmetik dan industri.

No comments:

Post a Comment

Kenapa Arak Diharamkan?

Hai assalamualaikum ,  kami dari kumpulan 4 akan menerangkan tentang kenapa arak diharamkan?